Monografia comunei Morunglav

Primaria Morunglav

Scurt istoric al comunei Morunglav.


Teritoriul administrativ al comunei Morunglav este situat in zona nord-vestica a judetului Olt, la circa 35km de Municipiul Slatina, la circa 12km nord de intersectia DN65 cu DJ644A, avand o distanta de 14km pana in orasul Bals si gara CFR Bals.
Localitatea este drenata de cursul raului Oltet, care este limita spre vest si paraul Barlui care o traverseaza central pe distanta nord-sud.
Etimologic, denumirea de “morunglavi”, derivand din “morana”-deal si “glava”-cap, inseamna cap de deal. Teritoriul administrativ al comunei este delimitat astfel:
- la nord comuna Lalosu din Valcea
- la est comunele Cirlogani, Plesoiu, Ganeasa
- la sud comuna Bobocesti
- la vest comunele Oboga si Iancu Jianu.
Comuna Morunglav are o suprafata totala de 6210ha din care 3688ha padure, 3565ha din aceasta apartinand Regiei Romsilva. Suprafata agricola este de 2223ha. Apele ocupa 95ha, drumurile 72ha, constructiile 96ha, suprafata neproductiva este de 36ha. Teritoriul comunei are o forma neregulata cu o lungime maxima de 14,5km de la nord la sud si o latime de 7km de la vest la est.
Administrativ, comuna Morunglav este alcatuita din 5 sate: Morunglav, satul resedinta de comuna, situat pe malul stang al raului Oltet de-a lungul DJ644A, satul Ghiosani, situat la nord de Morunglav, satul Barasti, situat la circa 2km spre est de resedinta comunei, la limita cu comunele Carlogani, Plesoiu si Ganeasa, satul Morunesti situat pe valea Barlaiului, satul Poiana Mare la nord de Morunesti. In trecut, documentele istorice amintesc existenta si a altor sate pe actualul teritoriu: Iasii, Spinisorul Tomeanilor, ambele mentionate cu Morunglavii in chiar primul document de atestare a Morunglavilor.
Existenta umana este in primul rand o existenta sociala. Cele cateva obiecte arheologice descoperite pe teritoriul localitatii, conducand spre concluzia unei locuiri preistorice ne indreptatesc sa presupunem ca primele forme de comunitate umana au fost ginta si tribul. Obstea taranilor de pe mosia Morunglav si satele vecine a fost o comunitate bine inchegata, reusind sa reziste presiunilor exercitate de boierii locali sau straini, judecandu-se pentru mosie, cautand sa recapete pamanturi pierdute, sa impuna respectarea unor contracte de arendare sau mai tarziu initiind forme asociative de exploatare a pamantului, paduri, etc. Aceasta realitate este bine ilustrata in documentele vremii. Primul document care atesta mosiile Iasii Moringlavi confirmate de hrisovul Vladului Voievod in 20 iunie 1489 lui Mico Stolnicul si surorii sale Anca si lui Stanislav mentioneaza pe langa numele acestor boieri, “venind cu dreapta slujire de la Basarab Voievod” avand chiar dregatorii si numele unui tigan rob Mihu confirmat ca proprietate stapanilor mosiilor mentionate.
Cum este si firesc pentru o localitate a carei vechime depaseste 5 secolo de la prima atestare documentara cele mai vechi institutii au fost bisericile, lacasuri de rugaciune, de cultura si pastrare a fiintei nationale. Cea mai veche biserica din cele ce se afla astazi in localitate se pare ca a fost cea din satul Poiana Mare, pe atunci Barlui, care din surse orale ar fi fost zidita de niste haiduci sarbi la sfarsitul sec. XVI-lea, cam in acelasi timp cu manastirea Calui. Biserica este inscrisa in lista de monumente si ansamble arheologice din judetul Olt. Surse orale afirma ca biserica se afla inafara satului, care se afla la nord de zona ce ocupa asttazi pe valea Barlaiului, Barlui fiindu-i numele vechi al asezarii. In urma unei invazii turce satul a fost distrus. Cateva grupuri de locuitori care au supravietuit ascunsi in paduri au cladit o noua asezare in poiana din apropierea bisericii acolo unde se considerau aproape de protectia divina. Biserica a suferit mai multe renovari. O concluzie certa este faptul ca vechimea a impus mai multe reparatii si repictari, urmare carora nu s-a mai pastrat vechea pisanie. Stilul constructiei chiar pentru un specialist conduce la concluzia ca este cea mai veche constructie de cult existenta. Ca vechime ii urmeaza biserica din Morunglav, cladire ale carei martori de zidire se mai pot vedea si astazi in cimitirul satului de varsta cel putin egala cu casa lui Matei Morunglavul.
Localitatea Morunglav a implinit pe data de 20 iunie 2004, 515 ani de la prima atestare diocumentara, hrisovul domnesc semnat de voievodul Vlad Calugarul, confirmare de proprietate asupra mosiilor iasilor si morunglavilor lui Milco, stolnicul si surorii sale Anca. Locuirea acestei zone de catre comunitati umane se pare ca este mult mai veche de varsta preistorica sau cel putin daco-romana asa cum par sa confirme descoperirile arheologice in zona.
Intemeiate in zona de contact intre relieful colinar si cel de campie cu o panza freatica aproape de suprafata, puternic impadurita, in apropierea vaii Oltetului, artera de circulatie, acest mediu habitat a fost oprim existentei si dezvoltarii existentei omeniesi. Asa se exolica vechimea si continuitatea de locuire a tuturor localitatilor satesti care formeaza astazi comuna Morunglav.

 

Stiri MDRAP

Ultimele stiri